SPANYOL INGATLAN VÁSÁRLÁS  SAJÁT TŐKE NÉLKÜL

MENÜ
 
 
A 100%-os BANKI  FINANSZÍROZÁSI JELLEMZŐI
 
 
 
Legfontosabb kérdés, miért nyújt egy bank 100% finanszírozást az ingatlan eladásához?
 
 
Mint korábban már említésre került, a 2008-as pénzügyi válság legjobban Spanyolországot sújtotta és ennek véleményem szerint legfőbb oka, a spanyol társadalom, az intézmények, de még az üzleti élet szereplőinek is rendkívüli ember központusága.
 
Ezért a válság nyomán a spanyol bankok rendkívül nagy számban vették vissza azokat a korábban hitelezett ingatlanokat, amelyeket a megváltozott gazdasági klimában a tulajdonosaik már nem akartak fenttartani.
 
 
Igy fordulhatott elő az az érdekes tény, hogy csak a Banco Populária birtokában jelenleg 4000 ilyen visszavett ingatlan van.
 
 
További spanyol sajátosság, hogy a helyi szabályzók miatt, a bankok lényegesen nagyobb mértékben érdekeltek ezen ingatlanoknak az újbóli tulajdonba adásában, mert így az adás-vételi szerződés megkötésekkor már kivezethetik a főkönyvükből.
 
Fentiekből láthatjuk, hogy ezen ingatlanok vétele során a következő jelentős vásárlói előnyöket élvezhetjük:
 
 
 
1./ Rendkívül alacsony, fix kamatszint
 
A jeleneg világszerte nagyon alacsony a kamat szint, de a Banco Populária a saját tulajdonú ingatlanok értékesítésehez még kedvezőbb kamatot kinál.
Ennek mértéke változó kamat esetén, 
 
           0.7% euribor + 0.6% = 1.3%
 
        Fix kamat esetén 
 
           0.7% euribor + 0.9% = 1.6%
 
 
Fontos szempont, hogy ezt a rendkívül alacsony fix kamatszintet, a 100%-os finanszírozásához, a teljes futamidőre biztosítja.
 
Összehasonlításképp mellékeltem az aktuális magyar ing. kamat mértékeket, melyből látható, hogy a mindössze 30% finanszírozási szitű fix kamatszint Magyarországon ennek mintegy kétszerese!
 
 
Hozzá kell tenni azonban,  ha a magyar finanszírozási jellemzőket igazitjuk a mi vásárlási jellemzőinkhez, ebben az esetben már 4.8-5.3% kamatszint áll, az általunk igénybe vehető 1.6%-al szemben!
 
 
 
2./ Rendkívül kedvező futamidő
 
 
Rögtön nézzünk is egy példát a konkrét ingatlan ajánlataink közzül.
Barcelonától 65 km-re délre, LA AMPOLLABAN található egy nagyon szép, kitünően hasznosítható, 3 szobás, saját udvarral és medencével rendelkező apartman  105.000 euró vételáron.
 
A leírás legalsó sorában található a havi részlet mértéke is, a rendkívül alacsony 275€.
 
 
 
A következő pici táblázatban a futamidőhöz kapcsolódó részlet mértékét láthatjuk.
 
Három, havi részket mértéket is megadok, mert az első oszlop fix összege mellett választható az első 1 évre alacsonyabb részlet is. Ennek a mértékét a 2. Oszlop mutatja, a 3. oszloban pedig az ezt követő évek törlesztője látható.
 
 
Tehát a finanszírozott összeg 105.000€
 
 
 
Futamidő         1.törl           2.törl          3.törl
40 év               275€
30 év               325€
20 év               470€            99€            490€
 
 
 
 
 
A futamidő évenkénti skálán választható, azon szempont alapján, hogy lejáratkor az életkor max 75 év lehet.
Egyébként ezt rugalmasan kezeli a bank.
 
 
Kiemelendő, hogy vásárláskor érdemes a lehetséges legmagasabb futamidőt választani, mert nyilvánvalóan így a legalacsonyabb a részlet mértéke.
 
 
Ugyanakkor, ha hosszútávon szeretnénk egy rövidebb futamidőben gondolkodni, annak sincs akadálya, az menet közben is változtatható.
 
A kezdeti legmagasabb futamidő azért is előnyös, mert a legnagyobb vételárkedvezményt és az egyébb lehetséges banki költségátvállalásokat, igy vehetjük leginkább igénybe.
 
 
 
 
 
3./ RENDKÍVÜL KEDVEZŐ HITELNYúJTÁSI
 FELTÉTELEK
 
 
 
Önmagában már az is kedvező tény, hogy a Madridi székhelyü Banco Poplária, 100% finanszírozást nyújt a 2500 km távolságban élő magyarországi vásárlónak.
 
Természetesen ezt az EU tagságunk biztosítja, hiszen a közösségen belül teljesen azonos elbírálásban részesülnek a tagországok lakosai.
 
Ingatlan befektetési mérlegelésünk során, azonban különösen kedvezőek azok a szempontok, hogy gyakorlatilag saját tőke nélkül juthatunk egy kitünően hasznosítható, redkívül kedvező áron megvehető spanyolországi ingatlanhoz úgy, hogy az ehhez szükséges banki elbírálási metódus is lényegesen egyszerübb, mint az EU más országaiban.
 
Természetesen itt is szükséges benyujtanunk az ilyenkor szokásos dokumentumokat, de elég az egyszerübb fordítás, továbbá barátságosabb a követelményrendszer is.
 
 
 
Kiemelkedően kedvező az elvárt jövedelem szint is, amely általában nem magasabb mint a havi részlet két és félszerese.
 
 
Vegyünk példának egy a fotón is látható 60.000€ vétálérú apartmant.
Ebben az esetben  a havi törlesztő mindössze 157€ és így az igényelt  jövedelemigazolás mértékének sem kell meghaladnia a havi 400 eurót!
 
 
 
 
 
4./ A SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK
 
 
 
Első rátekintésre, talán soknak tünik a benyujtandó dokumentumok sokfélesége, de egyrészről ezek már a birtokunkban vannak, másrészt ha olyan ingatlant választunk, amelyhez eleve rendelkezünk a szükséges anyagi feltételekkel, azok könnyen beszerezhetőek.
 
És mos nézzük a listát:
~ NIE szám, könnyen beszerezhető
~útlevél, ha nincs kiváltandó
~banki kérdőív kitöltése
~munkaszerződés
~3 hó jöv igazolás
~12 hó bankkivonat
~nyilatkozat ingatlan tulajdonról és vagy  
   ingatlan bérleményekről
~egyébb hitelállomány 
~eltartott gyermekek száma
~ milyen állandó kiadásaink vannak
~jövedelemből milyen levonások
~utolsó éves adóbevallás
~az ingatlan tulajdonosi közösségének
  igazolása
~az ingatlan közüzemi kiadásainak listája
~energia tanúsítvány
 
Természetesen munkánk része, ezen dokumentumok biztosításához való hatékony és gyors közremüködésünk.
 
 
 
 
 
Asztali nézet